Sparsamhet

Snål, sparsam eller ekonomisk
I en del ordböcker ses snål och sparsam som närmast synonymer. Jag håller inte helt med om detta, jag tycker nog det skiljer en hel del i ordens betydelse. En snål person är missundsam mot sig själv och andra, bjuder inte igen eller unnar sig själv behovstillfredsställelse.

Att vara sparsam är tvärtom en dygd, dvs. ett moraliskt eftertraktansvärt personligt karaktärsdrag som lönar sig i längden!

Att spara och att vara en sparsam person kan beskrivas på följande sätt:

  • Att spara innebär att lägga undan pengar för att använda dessa i framtiden.
  • Att spara innebär att undvika att slösa med.
  • Att spara innebär att använda mindre av något.
  • En person som håller hårt i sina pengar och undviker att använda dem om inte absolut nödvändigt.
  • En sparsam person är en person som hushållar med begränsade resurser.
  • En sparsam person är återhållsam med sina utgifter.
  • Att vara sparsam lönar sig i längden!

Spara pengar och köp billigare
Det roliga med ekonomi är att små åtgärder kan ge stora resultat, som tar dig från ekonomistress till balans i tillvaron. Du kan försöka spara lite pengar varje månad. Till slut har du sparat pengar som du kan köpa en tv för eller något annat dyrt istället för att köpa det på avbetalning. Om du har sparat pengar kan du också passa på att köpa något som är billigare på rea.

Olika sätt att spara
Du som bor i ett hus behöver spara pengar för att kunna sköta ditt hus och laga det. Sådana pengar kan du spara på ett konto som du snabbt kan ta ut pengar från. Men ska du spara till något mycket dyrt, som en bil eller ett hus, kan du spara dina pengar på ett konto där du inte kan använda pengarna under en längre tid. Sådana sparkonton ger dig högre ränta.

Läs mer på nästa sida om olika spartips!